fbpx

Valmentava johtaminen yritysmaailmassa on kuin valmentaisit urheilujoukkuetta aina parempiin suorituksiin. Jos ajatellaan meidän yritystämme Muutosryhmä Oy:tä, on toimialueemme Suomi ja hieman rajojen ulkopuolellakin. Asiakkaidemme etu on se, että toimintatavat ja työnlaatu on aina parasta mahdollista sekä tasalaatuista paikkakunnasta riippumatta. Jotta tiimi tähtää aina huippusuoritukseen, vaatii se tietenkin johtajuutta. Johtajuus on kuitenkin viimeisen parin vuosikymmenen aikana muuttunut paljon, autoritäärisen käskyttäjän sijaan menestys vaatiikin valmentavaa otetta. Valmentajan ja urheilujoukkueen välistä suhdetta voisi verrata myös yritysmaailman johtamiseen, ja huomaan siinä paljon yhtäläisyyksiä itselleni rakkaaseen lajiin, jääkiekkoon.

Joukkueen menestys kärsii, jos kentällisten peli ei toimi

Oma kokemukseni valmentajana ja joukkueenjohtajana on opettanut sen, että luottamus valmentajan ja pelaajien välillä on aina ansaittava ja siihen pätee yksi lainalaisuus. Jos pelaajat eivät luota valmentajan tekemiseen ja päätökseen, mennään metsään. Myös valmentajan on luotettava jokaiseen kenttään, pelaajaan ja pelitapaan. Ilman molemminpuolista luottamusta peli ei tule koskaan kulkemaan niin, että se toisi parhaan mahdollisen lopputuloksen. Valmentajana ole siis rehellinen äläkä koskaan tuo epäselviä asioita julki ennen kuin sinulla on perusteet ja toisaalta osaat myös perustella. 

Valmentajalla pitää olla pelisilmää  

Jukka Jalosesta sanottua: ”Kun valmentaja osoittaa luottamusta, myös pelaajien itseluottamus ja sitä myöten pelin taso paranee.” 

Tämä pätee myös oikein hyvin yritysmaailman johtamiseen. Valmentava johtaja on hyvä kuuntelija ja ottaa kunkin pelaajan näkemykset huomioon. Päätökset tehdään vasta kun on riittävän monta eri näkökulmaa ja niistä parhaat puolet ja käytänteet on nidottu yhteen.

Jotta pelaajat tulevat kuulluksi, on johtajan tavattava ja keskusteltava pelaajien kanssa säännöllisesti ja aina kun siihen on mahdollisuus.

Muutosryhmä pelaa aina mestaruudesta

Jos ajatellaan Muutosryhmää jääkiekkojoukkueena, olemme joukkue, joka työskentelee eri puolella Suomea ja Baltiaa. Meillä on siis eri kentällisiä (projektiryhmiä), jotka pelaavat yhtä kiekkoa samaan maaliin.

Kentällisissä on toki eroja, mutta tapa ja perusteet parhaisiin tuloksiin tulee yhtenäisestä tavasta tehdä töitä. Kuten aikaisemmasta blogikirjoituksesta käy ilmi, panostamme pelaajien jatkuvaan kehitykseen.

Jokaisella toimialueella pelaamme aina mestaruudesta, ja sparraamme toisiamme ja käytänteitämme aina parempaan lopputulokseen, aivan kuten jääkiekossakin eri ketjut pelaavat vain joukkueen hyvästä suorituksesta ja mahdollisesta voitosta.

Yksikään joukkue ei kuitenkaan mene voitosta voittoon  

Jos on pelannut hyvin eikä voittoa tule, on vielä opittavaa. Kukaan ei tietenkään ole täydellinen ja opittavaa on aina, kun puhutaan henkilöiden valmentamisesta. Tähtäin pitää asettaa entistä korkeammalle ja muutettava pelitapaa parempaan tai korjaavaan suuntaan, jotta seuraavassa pelissä lopputulos olisi parempi.

Joukkueen yksilötasolla valmentaminen kohdistuu aina kentällisen pelaamiseen, ja siihen miten yksittäinen pelaaja toimii kentällisessä tai miten hänen pitää pelata kenttänsä eteen, jotta tulosta syntyy.

Yksittäisestä pelaajasta joukkuepelaaja

Valmentajana sanon usein joukkueelle, että vaikka yksilöt olisivat kuinka hyviä tahansa, ei pelejä voiteta kuin joukkueena.  Yksittäisen pelaajan valmentaminen joukkueeseen tapahtuu meillä lukuisten harjoitusten kautta. Pelaajalle opetetaan pelitavan harjoitukset niin kentällä kuin teoriassa. Muutosryhmässä pelaaja ei koskaan jää yksin, hänen suoritustasoaan ohjataan ja mitataan osaamisen mukaan, ja luodaan edellytykset olla paras mahdollinen joukkueen jäsen. Pelaajan pelitavan kehittyessä kehittyy myös palkitseminen ja mahdollisuus etenemiseen joukkueessa.  

Emme kulje mestaruudesta toiseen vaan pyrimme tekemään aina parhaan mahdollisen tuloksen. Mestaruus tulee kun kaikki osa-alueet loksahtavat kohdilleen. Torilla tavataan!

Pasi Halme
Liiketoimintajohtaja
Muutosryhmä